Friday, February 27, 2009

Christian publication boleh guna nama Allah

Semasa meninjau-ninjau khazanah di alam maya, terjumpa dengan berita yang menyatakan bahawa Menteri dalam negeri telah membenarkan perkataan Allah digunakan dalam publication di Malaysia. Sila klik

Sebelum ini heboh kata tak boleh.





Tuesday, February 24, 2009

Dakwah dan Yahudi di Gozo,Malta.

Satu perkara yang menarik perhatian dalam seminar ini ialah kehadiran pelbagai latar belakang orang termasuk yahudi. Terdapat banyak presenter daripada Yahudi, termasuk yang datang daripada Tel Aviv University, Israel. Ini dapat diperhatikan daripada penampilan mereka daripada beberapa 2 ciri iaitu sideburn yang agak panjang dan hidung mereka mancung semacam je. Antara ciri lain ialah pakai suite hitam dan pakai topi hitam, tetapi di dalam seminar ini, tidak jelas dua ciri ini. Tetapi kehadiran mereka yang ramai, menimbulkan kurang senang sebilangan kecil di kalangan presenter daripada Mesir, Oman dan daripada Gaza yang kini tinggal di Malaysia. Begitu juga dengan presenter daripada Palestin, yang memiliki dua kad pengenalan, iaitu daripada Israel dan Palestin.










Sebagaimana akidah yang al-Quran telah tanamkan bahawa orang yang sangat memusuhi Islam adalah orang Yahudi dan orang Mushrik, kemudian diikuti dengan orang Nasrani. Aku tidak pasti apa persepsi mereka tentang tajuk pembentangan aku tentang dakwah, tetapi aku jangka ia kurang disenangi oleh mereka. Tapi aku buat tak tau sahaja. Ketika pembentangan, tiada nampaknya orang seperti yahudi, tetapi aku bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan soalan berkaitan dengan perkara ini. Tidak sekadar daripada orang yahudi tetapi juga daripada kristian. Soalan hanyalah daripada orang Islam sahaja yang kurang pasti bagaimana dakwah fardiyyah dapat dilaksanakan dalam e-group. Tidak kurang juga yang pesimis tentang usaha ini. Namun, aku tidak kisah kerana dalam masa yang hanya 15 minit, aku tidak mampu untuk menjelaskan ke semuanya kepada mereka, tambahan pula tajuk ini memerlukan kepada maklumat asas berkenaan e-group, online community dan dakwah fardiyyah untuk memahami pembentangan ini dengan baik.

Selain itu, terdapat juga presenter daripda Turkey yang mengaku Islam, tetapi tidak tahu apa itu dakwah. Ketika pembentangan, dia terpinga-pinga dengan tajuk pembentangan ini. Selepas selesai pembentangan, dia bertanya dengan beberapa peserta tentang makna dakwah. Setelah dijelaskan bahawa ia adalah usaha mengajak orang bukan Islam masuk Islam, baru dia tahu rupanya ada dakwah di dalam Islam. Sekular betul Turkey. Hmm. Tetapi tidak lah terkejut sangat, sebab menurut Dr. Zulkiple Abd Ghani yang menziarahi Faculty of Theology, University of Istanbul, ramai pensyarah dalam fakulti ini yang tidak bertudung. Fakulti ini adalah fakulti Islam lah kalau kita kat Malaysia. Tidak kisahlah kalau fenomena seperti ini berlaku kepada orang dalam fakulti yang lain. Bagus juga rupanya datang ke seminar multi diciplinary ini kerana dapat berjumpa dengan ramai orang daripada pelbagai latar belakang.

Dalam perkembangan yang lain berkenaan dengan Yahudi ini, Dr. Yusuf al-Qaradawi ada menyebutkan bahawa pertentangan adalah antara Islam dan Zionis, bukan antara Islam dan Yahudi. Apa pun, kita musti mengambil sikap berhati-hati dengan mereka kerana sepanjang sejarah, mereka adalah kelompok yang tidak mengenal erti perjanjian dan telah membunuh banyak para nabi. Kalau nabi pun dibunuh, apalah ertinya kita.

Teringat dulu masa zaman sekolah agama dulu, terdapat kawan-kawan yang pakai kopiah macam Yahudi. Yang syok tu, ada sorang tu (sekarang ini kat mana ntah la) kopiah dia kecik macam tempurung. Tapi pada masa tu, tak tau la pulak pakai cara itu macam yahudi dan ustaz pula tak de lah pulak nak bagi tau atau mungkin tak tau lagi.

Abu Irfan.



Monday, February 23, 2009

Al-Da’wah al-Fardiyyah di Malta

Semalam kami berlima (Saya, Dr Zainab dan Dr Wan Ibrahim serta dua orang anak mereka) telah sampai ke pulau Gozo yang terletak di Malta. Malta merupakan sebuah negara yang memiliki 3 pulau, iaitu Malta itu sendiri, Gozo dan Comino. Gozo merupakan pulau kedua terbesar dan diikuti dengan Comino. Ia terletak di kepulauan Laut Mediteranean dan termasuk dalam kelompok Negara Eropah. Mata wang yang digunakan adalah Euro.


Perjalanan mengambil masa satu hari baru sampai ke sini setelah transit di Dubai dan Lanarka, Cyprus. Patutlah ramai yang keliru apabila disebut Malta dan ramai yang beranggapan ia terletak di Afrika. Tengok dalam Google Earth baru tau pulau ini kat mana letaknya. Lenguh dan letih baru sampai ke sini. Tapi seronok apabila dapat tengok bagaimana kehidupan masyarakat di sini yang berbeza dengan Malaysia.

Tujuan kehadiran ke pulau ini ialah untuk menghadiri seminar Mediterranean Conference for Academic Disciplines. Tajuk kertas kerja yang akan dibentangkan dalam seminar ini ialah “The theoretical framework for al-da'wah al-fardiyyah in the e-group”.

Masyarakat di sini sangat kuat Kristian katolik dan kelihatan church di mana-mana dan besar-besar pulak tu. Walau pun begitu, tetapi sengaja tajuk itu dibuat sebagai dakwah fardiyyah, dan bersedia menerima sebarang respon daripada peserta seminar itu nanti. Jadual untuk esok masih lagi belum tau lagi.


Wednesday, February 11, 2009

Perceraian merupakan topik hangat


Blog ini pernah mengulas mengenai statistik yang dikeluarkan oleh JAKIM yang datanya sungguh mengejutkan kita. Sila klik. Pada mulanya, isu perceraian aku anggap sebagai isu biasa sahaja dan aku menulisnya tanpa ada suatu persepsi tersendiri mengenai isu ini. Pun begitu, aku amat concern kenapa perceraian menjadi-jadi kepada umat Islam di Negara ini. Tetapi setelah lama aku memerhatikan track record kepada pengunjung blog ini, entri perceraian merupakan antara entri yang tertinggi yang sering dikunjugi. Mereka mencari maklumat mengenai perceraian. Aku mula berfikir kenapa.

Aku bingung, dan aku membuat beberapa andaian yang tidak pula dapat dipastikan sama ada andaian itu benar atau salah.

Aku membuat beberapa andaian bahawa orang yang mengunjungi entri ini
• Mengalami masalah rumahtangga tapi malu untuk bertanya dan pergi ke laman web untuk mendapatkan sebarang penyelesaian
• Pelajar IPT yang membuat penyelidikan
• Mereka yang pernah gagal dalam perkahwinan
• Kehidupan masyarakat moden pada masa ini menghadapi banyak masalah

Berdasarkan kepada kajian yang aku buat terhadap soaljawab agama di dalam ruang soaljawab agama dalam AHkam dan beberapa badan Islam yang lain, memang aku mendapati soalan berkaitan cerai antara topic hangat yang selalu dibincangkan. Rupanya, apa yang aku dapati dalam ruang soaljawab agama itu turut diabsahkan dalam blog ini.




Friday, February 6, 2009

Beriman dengan hari akhirat / qada qadar mengubat persasaan ketidakadilan

Antara hikmah kenapa Allah meminta kita agar beriman dengan hari akhirat ialah untuk memberi kayakinan bahawa apa yang berlaku di atas muka bumi ini adalah dengan kehendak Allah SWT. Setiap yang berlaku itu pasti memiliki hikmah yang tersendiri dan manusia kena akur dengan ketentuan daripada Allah. Manusia biasa gagal dan tidak mampu untuk menyingkap rahsia Allah disebalik setiap kejadian yang berlaku. Namun, ini bukanlah beerti manusia perlu bersikap pesimis, malah menurut akidah Ahli Sunnah wa al-Jamaah (ASWJ) setiap orang Islam kena berusaha sebaiknya dan akhirnya diserahkan kepada Allah. Apa yang yang berlaku setelah manusia selesai berusaha diserahkan kepada Allah. Ia tidak lagi urusan manusia. Ukuran dosa dan pahala diberikan kepada usaha manusia. Selagi mana manusia mampu berusaha, lakukan dan ambillah tindakan yang wajar.

Oleh sebab itu, kita kena meyakini bahawa akidah kepada hari akhirat dan qada qadar ini mampu mengubat perasaan dan persepsi manusia yang tertindas dan dizalimi. Sebagai contoh, cuba bayangkan bagaimana perasaan ibu kepada kepada Kugan yang didakwa punca kematiannya disebabkan paru-paru berair sedangkan ditubuhnya terdapat kesan-kesan pukulan. Keluarganya sangat tidak berpuas hati kepada pihak berwajib kerana kematiannya ditangan polis dan laporan bedah siasat meragukan mereka. Tentunya perasaan marah, bengang, bengkek, tidak puas hati dan sebagainya terjadi, sekiranya ia berlaku kepada kita (minta lindung daripada Allah).

Orang Islam memiliki akidah bahawa setiap kesalahan itu pasti akan dibalas oleh Allah. Semua manusia yang melakukan kezaliman ini tidak terpelas dari hukuman ini. Sungguhpun tiada hukuman dunia dikenakan, tetapi di akhirat nanti pasti akan diberikan hukuman setimpal oleh Allah. Ini akidah yang perlu ditanam dalam hati sehingga dijadikan salah satu daripada Rukun Iman. Menariknya, ia dibariskan dalam dua rukun iman yang terakhir.

Adakah perkataan sabar menandakan keimanan kepada Allah. Apakah ini juga merupakan ubat kepada pemimpin dan penyokong PR di Perak?





Sunday, February 1, 2009

Berimaginasi dengan alam akhirat, bolehkah?


Beriman dengan perkara ghaib merupakan salah satu daripada keperluan asas dalam rukun iman. Rukun iman merupakan asas yang cuba untuk menyelesaikan persoalan pemikiran yang menjadi kerangka asas untuk membentuk world view seseorang Islam agar terarah menjadi seorang Islam yang baik. Persoalannya, adakah adakah kita merasakan bahawa rukun iman ini menjadi teras kepada pemikiran kita seharian? Atau ia merasakan bahawa rukun iman ini menjadi perkara hafalan untuk lulus peperiksaan sahaja?



Daya imaginasi yang kuat merupakan keperluan asas untuk memperkukuhkan akidah kepada perkara ghaib, terutamanya dengan hari Qiamat. Sebagai contoh, sekiranya kita ingin pergi bercuti ke Hawaii tentunya dalam pemikiran kita sudah terbayang keindahan tempat, makanan yang disajikan, keindahan suasana dan sebagainya. Begitu juga, sekiranya kita ingin pergi ke Mekah untuk umrah. Kita membayangkan suasana tempat, pakaian, masyarakat arab dan sebagainya. Ini memerlukan kepada daya imaginasi yang kuat sehingga dapat terbayang dalam pemikiran kita tempat yang ingin dituju. Sekiranya tempat itu indah, biarlah ia menjadi impian untuk kita ziarahi nanti. Tetapi sekiranya tempat itu semacam neraka bagi kita, kita perlu merasakan itu sebagai mimpi buruk untuk kita sekiranya kita sampai ke tempat itu. 

Imaginasi memerlukan kepada maklumat. Mana mungkin untuk kita imaginasi sekiranya tanpa maklumat dan ilmu. 

Soalnya, bolehkah untuk kita berimaginasi keadaan kita di alam kubur sama ada mendapat azab atau akhirat; sengasara di padang mahsyar, syurga dan neraka? 

Adakah imaginasi kita itu betul dengan reality nanti?