Monday, August 15, 2016

DARI “POKEMON GO” Ke “SOLAT GO”:

Evolusi Permainan “Game Reality”

“Pokemon Go” adalah sejenis game yang bersifat realiti di mana pemainnya tidak hanya duduk setempat sahaja tetapi perlu bergerak dan berjalan untuk melakukan tugasan berdasarkan kepada aturan dalam game berkenaan. Ini adalah inovasi baru dalam permainan game kerana ia menjadikan alam sekeliling sebagai sebahagian dari permainan. Ini adalah satu perkembangan yang dijangka akan turut dikembangkan oleh game-game yang lain. Lagi mencabar game itu, lagi akan diminati. 


Dari satu sudut, game jenis ini memerlukan pemainnya lebih berhati-hati kerana kemusnahan dan kegagalan itu, jika berlaku, ia boleh memberi kesan secara sebenar (real). Kalau tidak sebenar pun, ia adalah hampir sebenar. Beberapa kes kemalangan di luar negara dikaitkan dengan permainan game Pokemon Go dan terbaru ada kemalangan di dalam negara yang dikaitkan dengan berpunca dari game ini. Dalam game biasa, sekiranya berlaku kemusnahan, dalam sekelip mata ia akan kembali pulih dan game yang baru boleh dimulakan. Oleh kerana kesan yang boleh membahayakan pemainnya seperti membawa kepada kemalangan, maka Mufti Wilayah Persekutuan berpandangan game “Pokemon Go” patut dielakkan. Begitu juga, Angkatan Tentera Malaysia tidak membenarkan permainan ini dimainkan di Kem Tentera. 

Saya meletakkan keyakinan bahawa game jenis ini akan berkembang lagi kerana manusia mungkin bosan hanya dengan duduk bermain secara statik sahaja. Sekiranya ada peluang untuk bermain secara bergerak dengan menggunakan teknologi, permainan ini mungkin akan mendapat lebih perhatian. Apa yang lebih penting ialah aspek keselamatan dalam penggunaan permainan itu terjaga bagi mengelakkan kemalangan atau apa-apa yang tidak diingini itu berlaku. Dengan kata lain, aturan game itu dibangunkan dengan cara yang lebih selamat.

Pada zaman kanak2 dahulu, kami bermain penggal tin, penggal selipar, jengkek, zero point, galah panjang, batu seremban dan sebagainya. Ini semua adalah permainan tradisional yang bersifat realiti dan boleh menanam nilai dalam hubungan kemanusiaan. Pemainnya memerlukan tenaga dan kemahiran yang sebenar dan tidak melakukan perkara yang boleh menjejaskan hubungan kemanusiaan. Sekiranya kami mereka bermain dengan anak ayam, burung, merpati, tangkap ikan laga dalam bendang dan sebagainya, kami akan berusaha untuk bermain dengan hati-hati. Kalau binatang itu mati, ia akan mati sebenar, bukan tipu-tipu. Ia akan menanam nilai kemanusiaan yang tinggi dalam diri pemainnya. 

Ketika mana, game telah menjadi suatu yang bersifat versetail yang boleh dimainkan di mana-mana, masyarakat mula melupakan game tradisional. Memang sifat kepada game tradisional ini memerlukan kepada sedikit masa dan tenaga untuk membuat aturan. Itu yang menjadikan game ini kurang popular lagi. Dengan kemajuan teknologi komunikasi dan semakin lama masa yang dihabiskan untuk menggunakan teknologi ini, maka  hubungan kemanusiaan ini mula menjadi longgar. Kualiti kemahiran komunikasi mulai susut. Kata-kata buruk, kesat, kurang sopan dan sebagainya mudah dihamburkan walaupun kepada orang yang lebih dewasa. 

Ringkasnya, perkembangan game reality bagaikan sebuah arus dan mungkin kita tidak dapat menahan arus ini. Apa yang penting bagaimana pembangun game jenis ini mencipta game reality yang mempunyai ciri Malaysia dan juga dapat mengukuhkan kefahaman dan amalan agama orang Islam. Sebagai contoh permainan yang boleh mengenalpasti bunyi bacaan dalam solat, menambah vocabulary dan sebagainya. Sekiranya, game reality ingin dibangunkan, biarlah ia dapat menanam nilai kemanusiaan agar ia lebih membawa manfaat kepada manusia. 

Dr. Muhamad Faisal

Wednesday, March 23, 2016

KEGANASAN ADALAH TAJAAN BARAT UNTUK MELEMAHKAN ISLAM

Kegiatan keganasan dipercayai mendapat restu dan malahan boleh dikatakan ia adalah tajaan barat. Kegiatan ini bertujuan untuk menakutkan orang Islam dari menjadi orang Muslim yang baik kerana Muslim yang baik pasti akan berpegang prinsip dan nilai yang tidak sama dengan nilai Barat.


1- Adakah anda menerima konsep kebebasan mutlak? Kalau YA, bermakna anda setuju dengan LGBT dan tukar jantina. 

2- Adakah anda menerima kepercayaan tiada kebenaran mutlak? Kalau YA, bermakna anda setuju bahawa semua agama itu sama. 

3- Adakah anda menerima hak privasi? Kalau YA, bermakna anda tidak bersetuju dengan konsep dakwah dan amar makruf/ nahi mungkar yang merupakan asas penting di dalam Islam. 

4- Adakah anda menerima demokrasi mutlak? Kalau YA, bermakna anda menolak al-Quran sebagai asas dalam menentukan kebenaran. Ini kerana dalam demokrasi, kebenaran ditentukan berdasarkan kepada suara ramai. Ini berbeza dengan Islam yang menentukan kebenaran berteraskan kepada al-Quran melainkan dalam perkara yang tidak terdapat hukum di dalamnya. Tetapi masih lagi perlu berdasarkan kepada maqasid Islam. 

5- Adakah anda menerima sekularism? Kalau YA, bermakna anda tidak bersetuju dengan agama yang sifatnya mengikat manusia. Sekularism bermakna anda boleh pilih agama ikut suka anda dan hanya menganggap agama berkaitan dengan kerohanian sahaja. 

Sebagai orang Islam yang benar-benar beriman kepada Allah, pasti anda akan menolak nilai-nilai di atas. Oleh kerana semua nilai itu adalah nilai yang dipegang oleh BARAT  (baca: Amerika), sekiranya anda tidak suka kepada nilai itu, bermakna anda menolak nilai BARAT. Respon dari itu, BARAT menganggap anda adalah musuhnya, kerana pegangan anda itu akan mengancam kepentingannya. 

Thursday, March 3, 2016

KENAPA KOMUNIS, MARX DAN SOSIALISME DISERANG, BUKAN DEMOKRASI (Siri 2)

Ada pihak yang kurang senang apabila saya cuba jelaskan tentang perbezaan matlamat antara Islam dan Marxisme dan sosialisme. Mereka mendakwa kenapa tidak serang juga sistem demokrasi, sedangkan sistem ini juga bertentangan dengan Islam. 

Dia kata: 
"Sistem Demokrasi, sistem Kapitalis yang memanifestasikan sistem pilihan raya, first past the post, sistem parlimen Westminster dan seumpamanya. Adakah sistem ini semua sama matlamat dengan Islam? Adakah sistem ini mempunyai matlamat selepas mati? Banyak gerakan Islam yang terjebak dengan sistem ini. ......
Kenapa tak serang juga Demokrasi yang terang benderang kita amalkan? Pukul kena sama rata. Bagaimana dengan umat Islam yang terjebak dalam sistem ni ?



Di dalam blog myfaisalonline.blogspot.com, saya telah jelaskan bahawa sistem demokrasi adalah kemuncak kepada sistem sekularisme iaitu cara membuat keputusan yang semata-mata berlandaskan kepada akal dan lojik sahaja. Mungkin ramai yang keliru. Lawan kepada sistem demokrasi ialah sistem syura iaitu cara membuat keputusan berlandaskan kepada syara’. Sila lihat dan baca di sini untuk penjelasan lanjut, sila klik sini 
http://myfaisalonline.blogspot.my/2015/05/syura-bukan-bermaksud-mesyuarat-tetapi.html

Kalau ditanya, "Kenapa gerakan Islam tidak memerangi sistem demokrasi?” Jawapannya ialah penglibatan gerakan Islam dalam sistem demokrasi yang ada sekarang ialah untuk membawa masyarakat Islam kepada cara membuat keputusan berlandaskan syara’ iaitu mengikut al-Quran dan Hadis. Oleh sebab itu, gerakan Islam memperjuangkan perbankan Islam, hukum hudud, diyat, zakat dan lain-lain hukum kerana itu adalah cara hidup Islam. 

Menentang demokrasi bukan sebab namanya demokrasi, tetapi ia adalah cara membuat keputusan yang tidak berlandaskan syara’, tetapi mengikut akal manusia. 

Dia qoute kata-kata Tuan Guru Nik Aziz "Tokoh-tokoh demokrasi tak tahu sikit habuk pasal benda dalam kubur, pasal syurga neraka, benda2 ghaib” - Jawapannya - Ya betullah, menjadi tugas kita untuk mengajak dan mendakwah mereka sama-sama meyakini dan mempercayai alam ghaib dan dosa pahala. 

Cara menangani demokrasi (baca: cara membuat keputusan yang bukan berlandaskan syara) ada pendekatannya yang tersendiri di Malaysia yang berbeza dengan pendekatan menentang marxisme, komunisme, dan sosialisme. Malaysia mengamalkan sistem demokrasi, maka cara yang terbaik setakat ini untuk memperjuangkan Islam ialah dengan cara menyertai sistem berkenaan dengan matlamat untuk mengubah cara membuat keputusan berkenaan. 

Adapun marxisme, komunisme, dan sosialisme merupakan pemikiran yang tidak popular di Malaysia, maka tidak perlulah untuk membawanya ke sini. Ia akan menambahkan lagi kecelaruan masyarakat Islam di sini. Sudahlah tidak habis dengan Islam liberal, Islam moderate, nak bawa pula dengan Islam sosialis, atau mungkin juga Islam komunis. Msyarakat dan termasuk kita akan turut celaru. 


Wednesday, March 2, 2016

MATLAMAT ISLAM TIDAK SAMA DENGAN MARXISME DAN SOSIALISME (Siri 1)

Matlamat hidup seorang Muslim ialah beriman kepada Allah dan mencari keredoanNya yang membolehkannya masuk syurga Allah. Muslim yang tidak mempunyai matlamat ini bagaikan tiada kompas dalam kehidupan. 

Fahaman seperti komunisme, marxisme dan sosialisme merupakan fahaman yang tidak mempunyai misi kehidupan selepas mati seperti Islam. Matlamat kehidupan mereka ialah mendapatkan kesenangan dan kebahagiaan hidup di dunia ini sahaja.


Ada mereka cakna tentang dosa pahala, halal haram, syurga neraka? Tidak, kerana parameter mereka bukan al-Quran dan Hadis, tetapi ialah hanyalah keadilan, kesaksamaan, menentang kemiskinan dll berdasarkan kepada idea yang mereka fikirkan sahaja. Tiada dalam kamus perjuangan mereka untuk membawa hidayah Allah kepada manusia kerana tumpuan mereka adalah untuk kesejahteraan hidup di dunia sahaja. Cuba sebutkan tokoh pejuang komunisme, marxisme dan sosialisme yang memperjuangkan Islam dan mengajak beriman kepada Allah? 

Monday, February 29, 2016

JENIS GAMBAR YANG DIHARAMKAN SEBAR DI FB

Terdapat ramai yang menyebarkan gambar sendiri mahupun gambar orang lain di Facebook. Namun, menyebarkan gambar berkenaan mempunyai hukum yang berkaitan dengan isu syariah dan akhlaq. 



1. Gambar tidak patuh syariah dari sudut aurat seperti menampakkan aurat, berpakaian sendat, atau jarang sehingga nampak bentuk tubuh. Perkara ini jelas tidak dibenarkan di dalam Islam. 

2. Gambar orang lain yang tidak menutup aurat sedangkan sekarang dia sudah pun menutup aurat. 

3. Gambar yang mengaibkan orang mati. Ia boleh menimbulkan tafsiran yang bukan2 kepada khalayak apabila melihat gambar berkenaan. Apabila tafsiran itu disebut, ia dikhuatiri sebagai doa untuk simati dan lebih parah lagi sekiranya malaikat yang mengaminkan doa itu.  

Friday, February 26, 2016

5 SOALAN PENTING SEWAKTU MENJALANKAN PENYELIDIKAN

Untuk menjalankan penyelidikan, atau nak buat presentation atau nak tulis artikel atau nak tulis report atau ketika discussion atau nak tulis tesis, sila jawab LIMA persoalan penting iaitu:

APA, KENAPA, BAGAIMANA, BILA, DAN SIAPA (What, Why, How, When dan Who)

Contoh: 

APAKAH yang dimaksudkan dengan e-masjid? 
KENAPA kita memerlukan e-masjid?
BAGAIMANAKAH cara untuk melaksanakan e-masjid?
BILAKAH keadaan yang sesuai untuk melaksanakan e-masjid?
SIAPAKAH yang sepatutnya melaksanakan e-masjid?

Wednesday, February 10, 2016

MANHAJ WASATIYYAH DARI PERSPEKTIF ASWJ

Ahli Sunnah wa al-Jamaah (ASWJ) semua merangkumi aliran yang meletakkan al-Quran, kemudian Hadis dan kemudian akal sebagai asas dalam pemikiran dan dalam meletakkan sesuatu hukum. Definisi ini menolak aliran yang mengagungkan akal sebagai asas pemikiran seperti muktazilah yang suatu masa dahulu bertempur hebat dengan tokoh Asyairah seperti Imam al-Baqillani dan Imam al-Ghazali; dan tokoh Maturidiyyah seperti Imam al-Nasafi. Aliran Salafi telah wujud sejak zaman Imam Ahmad bin Hanbal tetapi masih belum lagi establish kerana perkembangan pesat mereka selepas era Ibn al-Qayyim dan imam Ibn Taimiyyah. Oleh kerana jasa mereka besar dalam berhadapan dengan Muktazilah, apabila disebut ASWJ maka dirujuk kepada aliran Asyairah dan Maturidiyyah. 

Walau bagaimanapun, intipati kepada kedua aliran ini bukanlah disebabkan namanya dan tokohnya, tetapi kepada manhaj yang digunakan dalam meletakkan al-Quran, Hadis dan akal. Dalam pada itu, ada juga aliran salafi yang turut mendakwa mereka juga adalah ASWJ berdasarkan kepada manhaj yang digunakan. Perbezaan pandangan dalam menentukan siapakah ASWJ ini tidak selesai melainkan setelah melihat kepada manhaj yang perlu dipersetujui secara bersama. 

Mengikat ASWJ dengan mana-mana aliran hanya akan menyebabkan pertembungan yang tidak perlu dan ini akan merugikan umat Islam. Perkara yang dipersetujui ialah
1- ASWJ ialah bertentangan dengan aliran Syiah kerana Usul pemikiran Syiah jauh berbeza dengan ASWJ.
2- Meletakkan keutamaan yang betul dalam sumber hukum seperti berikut: al-Quran, kemudian Hadis dan kemudian akal. Dengan ini Muktazilah bukan ASWJ. 
3- Berusaha untuk merujuk kepada sumber hukum Islam sekiranya ada berlaku apa-apa isu. Dengan ini, ASWJ menolak semua aliran sekular dan liberal kerana mereka tidak mengendahkan sumber hukum. 
4- Meletakkan kepentingan umat Islam dan perpaduan berteraskan kepada Syariat sebagai keutamaan yang tinggi. Menolak aliran yang menggunakan keganasan dan kekerasan yang tidak berlandaskan konsep jihad. 

Friday, February 5, 2016

TEKNIK MENULIS PENDAHULUAN DAN PERMASALAHAN KAJIAN

Menjadi masalah kepada pelajar dalam menulis tesis ialah menulis pendahuluan. Pendahuluan yang dikemukakan selalunya tidak relevan dengan tajuk kajian. Berikut adalah contoh dalam menulis pendahuluan seterusnya menulis permasalahan kajian.
Contoh pendahuluan bagi tajuk:
Development of computer animation in chemistry using constructivist approach
 
PENDAHULUAN
PERTAMA: Berikan latar belakang ringkas
Perkenalkan sedikit latar belakang atau sejarah “area of investigation” supaya pembaca dapat mengenalpasti kedudukan kajian ini dalam bidangnya yang lebih luas. Dengan ini, pembaca dapat tahu, kajian ini dibincangkan di bawah topik ini. Sebagai contoh, memperkenalkan perkembangan pesat dakwah dalam persekitaran teknologi maklumat dakwah sebelum membincangkan Facebook untuk dakwah. Dalam contoh tajuk kajian di atas, fokus kajian berkaitan dengan “teaching and learning in science education”. Cuba lihat cara dia menulis pendahuluan bagi tajuk ini.
Contohnya

APA YANG PERLU ADA DALAM LITERATURE REVIEW (KUANTITATIF)


LR mestilah releven dengan bahan dan subjek yang dikaji. Kalau LR tidak releven, ia tidak akan boleh untuk digunakan dalam analisis (Bab 4) nanti.
 


Sekiranya soal selidik seperti di bawah, apakah LR yang perlu ada?
 
Item: Vlog yang boleh memberikan pengaruh terhadap remaja
 
1. Saya hanya menonton vlog dari golongan vlogger yang benar-benar seorang pendakwah
2. Sekiranya vlog itu membosankan saya akan berhenti menontonnya
3. Saya suka menonton vlog yang disampaikan dari kalangan vlogger yang berpenampilan menarik
4. Saya suka menonton vlogger yang memegang pelbagai watak dalam satu-satu masa
5. Mimik muka memainkan peranan bagi menjelaskan lagi mesej yang hendak disampaikan
6. Saya suka menonton vlogger yang membawa jenaka parodi
7. Costume vlogger yang pelbagai berjaya menarik minat saya
8. Saya suka menonton vlog dakwah yang disampaikan secara santai dan berjenaka

Yang perlu ada ialah
 

Tuesday, February 2, 2016

KESALAHAN BIASA DALAM PENULISAN LITERATURE REVIEW

Terdapat cara yang seringkali diikuti oleh pelajar dalam menulis tesis, tetapi cara ini hanyalah sekadar meringkaskan tulisan / artikel / dapatan kajian yang telah dibuat oleh pengkaji yang lain.  Kemudian mereka menyimpulkannya dalam satu dua perenggan sahaja ke semua ringkasan yang ditulis itu. Ini yang menyebabkan tesis menjadi tebal, tetapi tiada banyak analisis dan idea dari pelajar itu sendiri.

 


 
CONTOHNYA

Konsep Keganasan
 
Keganasan didefinisikan sebagai sesuatu ancaman yang menyalahi undang-undang antarabangsa yang melibatkan keganasan serius terhadap orang, harta atau sesuatu institusi dengan tujuan memajukan politik, ekonomi, agama atau ideologi (Syed Faruqi, 2003). Selain itu, keganasan diistilahkan sebagai penggunaan kekerasan dengan niat menimbulkan ketakutan kepada sasaran melalui strategi pertempuran yang dirancang untuk mencapai objektif politik (Arend & Beck 2013). Di samping, keganasan merujuk kepada orang dan kepada tindakan ganas seperti pengeboman, pembunuhan dan seumpamanya (Miller 2009).
 

Monday, January 25, 2016

MERUNGKAI KEKELIRUAN "Adakah Politik Islam Ancaman Kepada Demokrasi?"

Ketika menulis artikel ini, ada pihak yang sedang membincangkan persoalan di atas seperti yang terdapat dalam poster di bawah. Saya tidak pasti sama ada mereka masih kurang jelas dengan maksud demokrasi dan politik Islam atau mereka memang befahaman sekularisme, pluralisme dan liberalisme yang tidak mahu terikat dengan wahyu (nas al-Quran dan hadis). 



Sebenarnya, sistem demokrasi adalah lawan kepada sistem syura. Demokrasi merupakan suatu kaedah dalam menentukan kebenaran bagi sesuatu perkara berdasarkan kepada suara ramai. Manakala syura pula merupakan sistem yang menentukan kebenaran berdasarkan kepada panduan wahyu. 

Syura bukan semestinya bermaksud mesyuarat. Lanjut, sila klik sini http://myfaisalonline.blogspot.my/2015/05/syura-bukan-bermaksud-mesyuarat-tetapi.html

Di dalam Islam, kebenaran sesuatu perkara itu mestilah dirujuk kepada wahyu terlebih dahulu, sekiranya tiada sebarang panduan di dalam wahyu, barulah kita boleh merumuskan berdasarkan kepada fikiran manusia. Islam agama yang mudah dan ia telah meletakkan bahawa asas kepada sesuatu perkara (yang bukan ibadat) adalah harus, melainkan sekiranya ada nas yang mewajibkan atau mengharamkannya. Sebagai contoh, asas dalam berhutang adalah harus, tetapi wahyu telah menetapkan bahawa kita tidak boleh membayar lebih kerana ia akan terlibat dengan hukum riba. Oleh kerana telah ada panduan wahyu, maka kita tidak boleh buat memandai dalam pembayaran hutang biarpun ramai yang kata boleh untuk bayar lebih. Dengan kata lain, sekiranya telah ada panduan dalam wahyu, maka tidak boleh menggunakan kuasa sokongan ramai untuk menghalalkan atau mengharamkan sesuatu. 

Ini bermakna, setiap orang Islam terikat dengan panduan wahyu. Kalau tidak mahu terikat dengan wahyu, itu adalah LIBERAL. 

Wednesday, January 20, 2016

LANGGAR LARI: BAGAIMANA ISLAM MENGHUKUM (MENDIDIK)?

Saya menerima mesej wasap seperti berikut:


Kemudian tersebar pula gambar ini


Saya yakin sekiranya anda menziarahi mangsa langgar lari ini akan melahirkan rasa sangat simpati dan kasihan terhadap mangsa dan akan berasa GERAM, MARAH malahan mungkin menyimpan DENDAM kepada orang yang melanggarnya. Tentunya, mangsa dan keluarga mangsa akan berasa lebih GERAM, MARAH dan DENDAM 10x dari apa yang anda rasakan. 

Sekiranya, pesalah itu berjaya diberkas dan diberi peluang kepada anda untuk membalasnya, mungkin …….. (tak tau lah apa yang korang akan lakukan) 


Rasa ingin membalas atau bertindak balas terhadap sebarang tindakan ganas terhadap diri  sendiri mahupun orang lain adalah fitrah yang Allah ciptakan pada semua manusia. Allah melunaskan rasa fitrah ini dengan dua cara iaitu dengan cara membalas semula kesalahan itu (Qisas) atau membayar pampasan (Diyat / Arys). 

Kesalahan langgar lari ini boleh dikategorikan sebagai jenayah tidak sengaja kerana ia  dilakukan dengan alat yang boleh mencederakan dan tetapi ia dilakukan tanpa niat untuk mencederakan. Hukum pampasan bagi kehilangan secara tidak sengaja ialah 50 ekor unta bersamaan RM250 ribu (Andaian seekor unta RM5k).* 

Friday, January 15, 2016

WTC, Patani, Paris, Istanbul, Jakarta.. Siapa pula sasaran seterusnya?

Kini pengeboman di Rantau Asia Tenggara pula, apakah ia berkait dengan TPPA?

Umat Islam cuba diKAMBING HITAMkan oleh media barat atas kejadian di semua tempat itu bagi menggambarkan bahawa agama Islam adalah agama yang mendokong keganasan. Propaganda ini bertujuan untuk membolehkan mereka masuk campur tangan dalam hal ehwal Negara Islam yang berkenaan. Seterusnya, ia menjadi alasan untuk mereka mewujudkan pengkalan tentera bagi bekerjasama menghapuskan keganasan. Ia turut menjadi alasan untuk menghalalkan tindakan ketenteraan terhadap Negara Islam seperti di Iraq dan Afghanistan.



Saya tidak menolak kemungkinan pengeboman itu dilakukan oleh orang Islam, tetapi kemungkinan itu adalah amatlah kecil. Saya lebih yakin bahawa ia dirancang oleh pihak tertentu bagi mewujudkan satu suasana yang panik bagi memburukkan Islam dan juga untuk memberikan tekanan kepada kerajaan di rantau berkenaan untuk menerima agenda kuasa besar (baca: US). Ini kerana, pemilihan tempat tragedi itu tidak berlaku secara kebetulan, tetapi atas sebab yang direncanakan lebih awal lagi yang tentunya untuk menjaga kepentingan strategik US. 

Tuesday, December 29, 2015

TAQWA & TOLAK ANSUR ASAS KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA

Sesungguhnya, ASAS KEBAHAGIAAN rumah tangga ialah bertaqwa kepada Allah dan sikap bertolak ansur. 

Bukan sebab muka lawa kerana ramai yang lawa, tapi TIDAK BAHAGIA.
Bukan sebab kaya kerana ramai yang kaya, tapi TIDAK BAHAGIA.
Bukan sebab pandai kerana ramai yang pandai, tapi TIDAK BAHAGIA.
Bukan sebab ada pangkat ramai juga org yg ada pangkat, tapi TIDAK BAHAGIA.
Bukan sebab belanja kenduri mahal kerana betapa ramai belanjawa kawin puluhan ribu, tapi TIDAK BAHAGIA.
Bukan sebab putih atau hensem kerana betapa ramai yang putih hensem, tapi TIDAK BAHAGIA


YG PERTAMA
Orang yg bertaqwa akan mengenali dirinya dan boleh mengawal jiwanya sendiri kerana dia tahu sempadan dan batasan hukum yang dia perlu patuh sebagai seorang Muslim. Dia juga akan selalu merasa cukup dan berasa bahagia dengan apa jua yang Allah berikan kepadanya. 

Manakala orang yang tidak / kurang bertaqwa akan mudah tergelincir dari perintah Allah dan sentiasa berasa tidak cukup dalam kehidupan. Mereka akan mudah:
1- terpesona dengan isteri orang dan anak dara orang sehingga terlibat dengan zina, 
2- ingin pakaian dan memiliki perhiasan yang mewah yang melebihi kemampuan
3- ingin memiliki rumah dan kenderaan yang melebihi kemampuan. 
4- dengki atau tidak berpuas hati dengan kejayaan orang atau kelebihan orang lain yang mengatasinya 

Sifat dengki yang ada padanya akan menjadikannya tidak bahagia apabila melihat orang lain lebih darinya.

Keinginan yg tinggi akan mendorong mereka bekerja lebih, siang dan malam hingga penat sedangkan keinginan mereka masih tidak tercapai. Apabila badan pun letih dan duit pula tidak cukup akan mudah MELENTING apabila berlaku sesuatu dalam rumah tangga. 


YG KEDUA
Suami isteri yang bertolak ansur dan mengenepikan kepentingan diri demi kebahagiaan pasangan dan anak-anaknya. Orang yg bahagia ialah orang yg rajin memberi. 

Kedua-dua pasangan yg masing2 ego dan tidak mahu beralah akan mengakibatkan rumah tangga berantakan. Masing2 fikirkanlah kebaikan dan kebahagiaan pasangan, Insya Allah akan mendapat kebahagiaan. 


PERCERAIAN BUKAN SEBAB faktor orang ketiga, duit tidak cukup, tidak sefahaman dll tetapi kebanyakannya disebabkan kerana TIDAK SOLAT (kurang taqwa) dan kurang tolak ansur. 

Saturday, December 26, 2015

KENAPA DUNIA ISLAM SELALU DIKAITKAN DENGAN PERPECAHAN DAN PEPERANGAN?


Coretan sempena Multaqa Alumni Al-Azhar 16-18 Dis 2015, KL. (Siri 3)

KENAPA DUNIA ISLAM SELALU DIKAITKAN DENGAN PERPECAHAN DAN PEPERANGAN? Sehingga ia menjadi hujah yg sering digunakan untuk menghantam Islam. 

Sedarkah,
1- Syaitan tidak pernah senang dan tidak akan berdiam diri apabila melihat umat Islam melaksanakan ajaran Islam. 
2- Syaitan sentiasa berusaha untuk memastikan umat Islam berpecah belah. 
3- Syaitan berusaha untuk menjadikan orang Islam bersatu pun, bersatu atas dasar kebatilan dan menolak syariat.

Perpecahan dan perperangan adalah misi penting bagi syaitan dan salah satu objektif bagi mencapai matlamat menyesatkan manusia. 


Perpecahan adalah salah satu cara untuk membawa kesatan kepada manusia apabila masing-masing mempertahankan idea biarpun bertentangan dengan Islam. Ini adalah antara alasan kenapa dunia Islam tidak sunyi dari perpecahan dan peperangan. 

Friday, December 25, 2015

MENGURUSKAN KAJIAN KUALITATIF (interview, focus group, analisiskandungan)

TAJUK KAJIAN - Ada diselitkan variable yang ingin dikaji.

PENDAHULUAN - Menjelaskan latar belakang dan gambaran kasar tentang topik kajian.

PERMASALAHAN - Kenapa kajian ini dilakukan? 

OBJEKTIF - Apa yang ingin dicapai dalam kajian ini?

Objektif 1
Objektif 2
Objektif 3



BAB 1 - Proposal kajian 

BAB 2 - Kerangka konsep dan aspek yang berkaitan dengan objektif 

Objektif 1 - Variable / Konstruk 1 
Objektif 2 - Variable / Konstruk 2
Objektif 3 - Variable / Konstruk 3 

LR akan menjelaskan secara konsep apsek yang ingin diterokai dalam kajian ini. Jelaskan LR tentang dapatan kajian lalu namun biasanya dalam kajian kualitatif sedikit.

BAB 3 - Metode kajian 

Jelaskan secara operasi aspek yang ingin dikaji dalam setiap konstruk
Konstruk 1 
Konstruk 2 
Konstruk 3 

Jelaskan bagaimana kajian itu akan dijalankan, sample kajian dll. 

BAB 4 - Dapatan 

Dapatan kajian akan membahaskan tentang 
Objektif 1 - Variable / Konstruk 1 
Objektif 2 - Variable / Konstruk 2
Objektif 3 - Variable / Konstruk 3 

Huraian dapatan dalam kajian kualitatif lebih banyak berbanding kuantitatif kerana ia akan mentafsirkan keseluruhan dapatan. 

KESIMPULAN - Menghuraikan dapatan itu dan kegunaannya pada masa akan datang. 

Tuesday, December 15, 2015

MENGURUSKAN KAJIAN KUANTITATIF (soal selidik)


TAJUK KAJIAN - Perlu diselitkan variable yang ingin dikaji.




PENDAHULUAN - Menjelaskan latar belakang dan gambaran kasar tentang topik kajian.

PERMASALAHAN - Kenapa kajian ini dilakukan? 

OBJEKTIF - Apa yang ingin dicapai dalam kajian ini?
Objektif 1
Objektif 2
Objektif 3

BAB 1 - Proposal kajian 

Wednesday, December 9, 2015

TEKNIK PENULISAN ALAM MAYA

Tajuk
Mestilah mengandungi unsur yang boleh menarik minat pembaca seperti:
- elemen provokasi,
- dikaitkan dengan seseorang yang popular,
- isu yang panas,
- sesuatu yang mengejutkan.



Pendahuluan: Perenggan 1-2
Ia meliputi
1- “Kenyataan utama” atau “keseluruhan mesej” yang ingin disampaikan oleh penulis.

2- Apabila isu itu sangat luas, penulis perlu memilih sudut tertentu yang ingin disentuh
3- Menyusun idea dengan baik

Tips: Selepas membaca perenggan pertama, pembaca tahu tujuan dan matlamat utama kepada penulisan itu.
Tips membuat perenggan
1- Setiap perenggan mestilah menjawab satu isi sahaja
2- Setiap perenggan mengandungi 3 ayat ke atas.
3- Kelancaran idea dari satu perenggan ke perenggan yang lain


Penyusunan perenggan
1- Setiap perenggan mestilah menjawab satu isi sahaja
2- Setiap perenggan mengandungi 3 ayat ke atas.
3- Kelancaran idea dari satu perenggan ke perenggan yang lain



Penyusunan isi: Perenggan 3-5
Olahan penulisan mestilah menggunakan kata-kata yang tepat dan yakin bersama penghujahan yang tuntas berteraskan kepada*
1- Quran dan Hadis yg dihuraikan secara rasional
2- Rasional dan lojik akal yang kuat
3- Data dan fakta
4- Pengalaman peribadi
5- Fakta sejarah
(tidak mesti semua ada, tetapi mengikut kesesuaian topik perbincangan)



Penutup
Ia mengandungi kesimpulan yang tuntas, padat dan menegaskan semula isi utama (thesis) yang dikemukakan dalam pendahuluan.

Nota: Thesis ialah idea utama yang anda ingin ketengahkan.
 

Monday, December 7, 2015

BEBERAPA KESALAHAN BIASA DALAM KAEDAH PENYELIDIKAN


Terdapat pelajar yang mengemukakan proposal penyelidikan mereka di Jabatan Pengajian Dakwah dan Kepimpinan UKM dan di sini saya paparkan perkara yang selalu menjadi masalah kepada pelajar. 


KAJIAN MEMBINA MODUL
Terdapat kecenderungan pelajar yang ingin mengkaji modul. Mengkaji modul ialah dengan cara menilai keberkesanan / mengkaji permasalahan dalam pelaksanaan modul yang sedang dilaksanakan / diamalkan itu. 

Sekiranya matlamat untuk membangunkan modul seperti membangunkan modul pengajaran untuk orang asli di kawasan luar bandar, maka yang perlu dikaji ialah masalah mereka atau kelemahan modul yang sedia ada. Dari dapatan kajian itu, pelajar boleh mencadangkan / membangunkan modul untuk mengatasi masalah itu atau menambahbaik kelemahan yang sedia ada. 

KENAPA ANAK MUDA SUKA MENGKRITIK? (Siri 1)

(Siri Memahami Anak Muda)

Apakah memang nature mereka begitu?

Anak muda kini berada dalam zaman teknologi yang menggalakkan masyarakatnya berfikir. Lagi banyak teknologi menandakan lagi banyak orang yang berfikir kerana menghasilkan sesuatu teknologi mestilah dengan berfikir. Sama ada  mereka berfikir secara matang atau sebaliknya, akan di ulas dalam kesempatan yang lain. Apa yang pasti di sebalik teknologi itu ialah berfikir. 


Sejajar dengan perkembangan teknologi komunikasi, generasi muda diajar menggunakan alat komunikasi itu dengan pelbagai cara, sementelah lah pula ia adalah alat serbaguna. Mereka menggunakan alat itu untuk bersms, berwasap, mengurus emel, membayar pelbagai bil, online shopping, dan termasuklah bermain game. 

1- Teknologi komunikasi ini telah mendorong penggunanya menggunakan teknologi ini secara sendiri tanpa bergantung dengan orang lain. Semuanya boleh dibuat dengan bantuan alat teknologi.
KESAN - Hidup menjadi individualistik dan jiwa menjadi kecil iaitu menumpukan kepada kepentingan diri sendiri sahaja berbanding kepentingan orang lain. Jiwa besar ialah mereka yang boleh bersusah payah untuk orang lain atau mengenepikan kepentingan diri untuk orang lain. Pertimbbangan berasaskan kepada kemanusiaan sudah semakin longgar.